Patriarhul României a resfințit biserica Parohiei Delea Nouă Calist
Biserica Parohiei Delea Nouă – Calist din Protoieria Sector III Capitală a fost resfințită, duminică, 11 octombrie 2015. Slujba de resfințire a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
Slujba târnosirii a fost precedată de Sfânta Liturghie oficiată de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a hirotonit întru preot pe diaconul Cocoșilă George, pe seama Parohiei Schiulești din Protopopiatul Vălenii de Munte și pe teologul Andrei Băbeanu întru diacon, pe seama Parohiei Podul Văleni din Protopopiatul Ploiești Sud.
În cuvântul de învăţătură rostit, Patriarhul României a vorbit despre importanța sfințirii unei biserici în viața comunității: „Evanghelia citită astăzi ne arată cât de importantă este Biserica. În biserica sfințită, noi ne adunăm să ascultăm împreună cuvântul Evangheliei, să ne rugăm împreună pentru cei prezenți și pentru cei care nu au putut participa. Aici, mulțumim lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El și tot aici cerem ajutorul Lui ca să înnoiască sufletul nostru, să ne dăruiască inimă curată și bună. Astăzi, prin resfințirea acestei biserici, ne aducem aminte de cei care având inimă curată și bună, fiind evlavioși și milostivi, au zidit biserica aceasta, apoi, de cei care au restaurat-o, au înfrumusețat-o și împodobit-o. De aceea, noi ne rugăm lui Dumnezeu să-i binecuvânteze, să le sfințească viața, să le înfrumusețeze toată activitatea așa cum au contribuit ei la înfrumusețarea acestei biserici care a fost astăzi resfințită după 140 de ani de la prima sfințire”.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că, în esență, Evanghelia de astăzi ne arată că rostul vieții omului pe pământ este primirea și rodirea Cuvântului lui Dumnezeu: „Vedem în pilda rostită de Mântuitorul nostru Iisus Hristos patru categorii de oameni care simbolic sunt reprezentați de cele patru categorii de semințe. Prima categorie este cea a oamenilor înșelați de diavol. Adică, acei oameni care aud cuvântul, dar vine diavolul și ia cuvântul din inima lor ca nu cumva crezând să se mântuiască. Așadar, primul obstacol în rodirea cuvântului lui Dumnezeu în sufletul omului este diavolul care ia din inima omului cuvântul lui Dumnezeu bine vestit de Biserică prin slujitorii săi, chiar înainte ca acesta să încolțească în sufletul celui ce îl ascultă”.
Vorbind despre a doua categorie de oameni, descrisă simbolic de Mântuitorul Iisus Hristos prin sămânța care a căzut pe piatră, Preafericitul Părinte Daniel a arătat că aceștia „sunt cei care auzind cuvântul îl primesc cu bucurie, dar nu au rădăcini, ci cred până la o vreme, iar la vreme de încercare se leapădă. Aici, este vorba despre oamenii care primesc cu bucurie cuvântul Evangheliei și îl cultivă atât timp cât le merge bine. Când, însă, vine vremea de încercare sau de prigoană împotriva Bisericii sau vin peste ei boli, suferințe, ispite, necazuri, atunci ei se leapădă de credință”.
„A treia categorie de oameni sunt cei ce primesc cuvântul lui Dumnezeu, dar acesta nu ajunge să rodească deplin din cauza înăbușirii lui de preocupări înrobitoare. Aceștia sunt oamenii care nu mai găsesc timp să se roage dimineața și seara, înainte și după mâncare, pentru că au prea multe griji legate de lucruri trecătoare și uită tocmai esențialul: legătura lor cu Dumnezeu cel Veșnic, Izvorul vieții și al tuturor binefacerilor. Există mulți oameni care sunt atât de copleșiți de grijile lumești încât nici nu se mai gândesc la rostul vieții lor pe pământ. Au un program atât de bine stabilit, metode atât de eficiente de lucru pentru a ajunge la un câștig material sau la o poziție superioară în societate, încât nu mai au timp să se gândească la rostul vieții pe pământ”, a mai spus Preafericirea Sa.
A patra categorie de oameni sunt cei cu inima curată și bună. „Numai inima curată, sinceră și smerită, curățită prin lacrimile pocăinței și prin Spovedanie, prin Împărtășanie și prin fapta cea bună, redevine haina luminoasă primită la Sfântul Botez. Însă, inima curată trebuie să fie și bună sau milostivă. În general, există oameni cu inima curată, sinceră, dar nu toți sunt milostivi. Avem unii oameni evlavioși, dar zgârciți. Hristos Domnul ne spune că inima curată trebuie să fie și bună. Așadar, inima curată și bună este starea duhovnicească a sufletului în care cuvântul mântuitor al Evangheliei lui Hristos devine roditor”, a mai arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Distincţii pentru ostenitori
La final, Patriarhul României a oferit, în semn de apreciere, mai multe distincţii persoanelor care s-au implicat în mod deosebit în realizarea lucrărilor la această parohie. De asemenea, părinții Claudiu Constantin Cotan și Cosmin Daniel Pricop au fost hirotesiți iconom-stavrofori.
***
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la biserica Parohiei Delea Nouă – Calist au fost realizate între anii 2013 – 2015 ample lucrări de consolidare, restaurare, și reabilitare. Astfel, cu ajutorul credincioșilor și cu stăruința preotului paroh Valentin Fătu, biserica și pictura au fost restaurate, iar pridvorul bisericii, construit în anul 2013, a fost pictat.
Sursa: aici