Istoric

Corul Solemnis este continuatorul unei tradiții muzicale in cadrul Parohiei Delea Noua Calist din Bucuresti. Inca din anii 1892 – 1894 în cadrul acestei biserici s-a organizat un cor de copii de la Scoala primara Calist, cor care canta la liturghiile duminicale si la toate sărbătorile importante din an.
Această traditie a cântărilor corale s-a menținut în biserica Delea Noua de-a lungul timpului, chiar si in perioada dificila din anii postbelici sau, ulterior, din era comunista : astfel, din 1945-1946, biserica Delea Noua a avut in mod constant, cu scurta perioada de intrerupere, cor de muzica bisericeasca culta. De-a lungul anilor au activat in cadrul acestui cor personalitati ale vietii muzicale romanesti, cum ar fi compozitorul Gheorghe Bazavan, în calitate de dirijor, profesorul Victor Giuleanu – profesor de muzica, sef catedra vioara si ulterior rector al Conservatorului Ciprian Porumbescu din Bucuresti, prezent in enciclopedia WHO’sWHO in the WORLD pentru realizarile sale si lucrarile in domeniul teoriei muzicale in general si a muzicii bizantine in special –dirijor al coralei, Cornel Stavru – solist al Operei Romane Bucuresti , Marcel Angelescu – solist al Operei Romane Bucuresti, Dorel Anastasiu – solist al Operei Romane Cluj, compozitorul Constantin Romascanu , Alexandru Grozuta – solist de romante si muzica populara, compozitorul Vasile Veselovschi, Ion Constantinescu – regizor al Operei Romane Bucuresti și Gheorghe Ghiulamila – membru al ansamblului coral al armatei.
Din anul 2003, corul bisericii a fost condus de Dl. Bogdan Marius Turculet, absolvent al Seminarului Sfintii Imparati Constantin si Elena, al Facultatii de Teologie Ortodoxa Bucuresti si al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti- sectia Pedagogie Muzicala, Compozitie si Muzicologie – Dirijat Cor Academic.
Din anul 2012, la pupitrul corului se afla Dl. Alexandru Mija, absolvent al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti sectia Dirijat de Orchestră, discipol al maeștrilor Petru Andriesei și Horia Andreescu.
Corala Solemnis este formata din 20 de membrii – studenti, absolventi de conservator sau scoala populara de arte.De remarcat faptul ca unii din fostii membrii ai coralei sunt, in prezent, functie de specificul pregatirii academice, fie preoti slujitori sau diaconi, fie reprezinta Romania pe scenele lirice din strainatate, asa cum este cazul sopranelor Valentina Nafornita si Mirella Bunoaica.( Prima este castigatoarea marelui premiu si al premiului de popularitate in cadrul concursului BBC-Cardiff : SINGER of the WORLD 2011 si de la 01.09.2011 este prim-solista a Operei de Stat din Viena, iar cea de-a doua a fost angajată studioului de opera din Muenchen, a Operei din Salzburg, si in prezent este prim solista a operei din Stuttgart. In luna iulie 2011 Mirella Bunoaica a cantat alaturi de Jose Carreras pe scena festivalului din Carcassonne-Franta, primind o apreciere deosebita din partea criticii franceze de specialitate. Tenorul Andrei Lazar este solist al Operei Nationale Bucuresti, mezzo-soprana Florentina Soare este solista a operei din Braila, altista Manuela Enache este dirijor al Corului Filarmonicii din Craiova.

Activitate

Pe lângă activitatea săptamânală în cadrul Parohiei Delea Nouă, corul SOLEMNIS a participat de-a lungul anilor la liturghii si a sustinut concerte de muzica religioasa si laica atat in tara ( Biserica Sf. Ilie din Sinaia, Biserica Adormirea Maicii Domnului din Poiana Campina, Biserica din Bobolia, Campina, Teatrul National, Tinerimea Romana, Teatrul Nottara, Spitalul de Copii Marie Curie, Spitalui Victor Babes, Palatul Parlamentului, camine de batrani din Bucuresti etc), cat si in strainatate ( Austria – Viena, Traiskirchen, Moedling, Payerbach,Wiener Neustadt si Germania – Muenchen, Augsburg, Nuernberg, Ingolstadt, Ellwangen, Heidelberg, Ulm etc), bucurandu-se de o inalta apreciere. Turneele in Austria si Germania,din perioada premergatoare sarbatorii de Craciun au devenit din anul 2007 o traditie, corul fiind solicitat si asteptat cu mare bucurie atat de comunitatile romanesti cat si de spectatorii germani sau austrieci
De asemenea, posturile de radio si televiziune( Romania International, PRO TV International, Trinitas, Realitatea si B1TV au transmis de-alungul anilor concerte de colinde sustinute de corul SOLEMNIS..

Repertoriu

Repertoriul abordat este foarte bogat, cuprinzand piese religioase si laice (madrigaluri,muzica clasica,prelucrari folclorice etc) din literatura romaneasca si internationala
Repertoriul românesc- constă din compoziții ale unor renumiți compozitori de muzică corala bisericească – liturghii complete sau piese de sine stătătoare: Gheorghe Bazavan, Dragos Alexandrescu, Ioan Bunescu, Pr.Mihail Berezovschi, Ioan D.Chirescu, Ioana Ghika Comanesti, I.Danielescu, Al.Flechtenmacher, Gh.Cucu, Eduard Wachmann, Gh.Dima, N.Lungu, Timotei Popovici, Gavriil Musicescu, G.D.Kiriac, si altii.
Bineînțeles că din repertoriu fac parte și piese laice inclusiv prelucrări folclorice compuse de Ciprian Porumbescu, George Enescu, Gh. Danga, Fr. Hubic, A.Bena, Paul Constantinescu, Sabin Pautza și mulți alții.

Piesele din repertoriul international sunt compuse de J.S.Bach, Ludwig van Beethoven, J.Haydn, W.A.Mozart, Gounaud, Franz Schubert, D.Bortneansky, Silcher, A.Adam etc.

MEMBRII CORULUI SOLEMNIS

adriana-chirita
Adriana Chirita
Alto

alexandru-mija
Alexandru Mija
Dirijor Onorific

andreea-monica-paun
Andreea Monica Paun
Alto

andreea-stoian
Andreea Stoian
Alto

antim-andrei-bragadireanu
Antim Andrei Bragadireanu
Bas

crisri-laceanu
Cristi Laceanu
Bas

del-vasilache
Del Vasilache
Tenor

diana-alexe
Diana Alexe
Soprana

dinu-marcel
Dinu Marcel
Tenor

elena-mihaela-neagu
Elena Mihaela Neagu
Soprana

florentina-brescan
Florentina Brescan
Dirijor

gabriella-iesan
Gabriella Iesan
Alto

irina-ratiu
Irina Ratiu
Soprana si Membru Fondator

liviu-epure
Liviu Epure
Tenor

maria-cristina-radu
Maria Cristina Radu
Alto

mihaela-panca
Mihaela Panca
Soprana

ovidiu-antonescu
Ovidiu Antonescu
Bariton

radu-mihalache
Radu Mihalache
Bas

maria-raluca-ciurea
Raluca Ciurea
Soprana

ruxandra-vera-stefan
Ruxandra Vera Stefan
Soprana

sorin-antonie
Sorin Antonie
Tenor

tavi-alban
Tavi Alban
Bariton

valentin-malanetchi
Valentin Malanetchi
Bas

FOTOGRAFII

VIDEO

AUDIO